Agresivnost

agresivnostJedna od karakteristika današnjeg čoveka je, nažalost agresivnost. Pojavi se u bilo kom trenutku,  koji ima ili nema veze sa nama. Uvek je spremna da se pokaže, kao da se radi o bujici koju je jako teško obuzdati, a čije uzroke je jako teško shvatiti.

Kao prvo, razlikujemo dva tipična vida agresivnosti: onu koja dolazi od odraslih i onu svojsvenu mladima.

Agresivnost odraslih, iako isto neugodna kao i agresivnost kod mladih, možda je opravdanija. U tom slučaju se sabiraju nezadovoljstva nagomilana tokom dugih godina, slomovi, propali snovi, snovi koji su jednostavno umrli… Ona je rezultat odbacivanja vlastite prošlosti koja se ne može ili ne želi prihvatiti, i straha od nesigurne budučnosti koja ne donosi željene plodove. Tada se javlja agresivnost prema svemu i svakome, jer su svi krivi za ono što svako od nas pojedinačno nije uspeo uraditi. Treba pronaći žrtveno jagnje i uvek je bolje da ta žrtva bude neko drugi, a ne mi sami.

Kod mladih je agresivnost maska koja skriva mnogobrojne konfliktne situacije. Mladi čovek je snažan po prirodi i svoju snagu mora na nešto usmeriti, pronađe li naćin da je inteligentno usmeri, postaje ostvaren čovek, ne pronađe li način da izrazi toliku energiju, potupuno je usmerava protiv drugih i protiv samog sebe u obliku agresivnosti. Tačno je da mlad čovek, kao što se obično kaže „ima život ispred sebe!, ali to što ima život ispred sebe ne daje mu nikakvu sigurnost. On takođe ne zna ide li napred ili ko zna kuda. Ne veruje prošlim generacijama, još manje razmišlja o budućim, dok teškom mukom podnosi one koji učestvuju u njegovim vlastitim problemima i vlastitom načinu života. Mlad čovek se oseća zarobljen u mnogo nesigurnosti – prva od njih je u sebe samoga – i nagomilanih preranih razočarenja koja ga nepovratno vode u očaj. Neposredna posledica tog očaja upravo je agresivnost. Svi su krivi za njegovu obeshrabrenost i kada mu je dosta optuživanja i napadanja drugih, okreće se protiv samoga sebe. Odatle neverovatan broj samoubistava među mladima, samoubistvo naizgled bez razloga, ali koja su se ipak dugo vremena pripremala na halucinacijama onih koji se osećaju kao da ne pripadaju ovom svetu.

Kako god, zbog ovog ili onog ratzloga živimo u vremenu kada su ljudi otuđeni jedni od drugih. Razboritost mudrosti zamenila je agresivnost. Ovde ne govorim o nasilju kao posledici agresivnosti, to je nešto drugo, daleko ozbiljniji problem. Trenutno nas samo brine sve veća gorčina koja se pretvorila u zajednički problem, ljudskih odnosa.

Rešenja nisu jednostavna, jer se ne mogu rešiti preko noći. U svakom slučaju potrebno je bez odlaganja delovati među mladima, generacijom koja će uskoro postati odgovrna za vođenje vlastite sudbine i sudbine cele svoje generacije.

Najvažnije je rešiti se „praznine“ nedostatka ciljeva, snova, planova, učenja, rada. Svaka mlada osoba mora znati zašto i zbog čega živi. Niko ne može izbeći nevolje i prirodne poteškoće života, ali barem će imati osećaj odgovornosti koji će mu omogućiti sigurno suočavanje s bilo kojim problemom koji se pojavi.

Maska koja nanosi bol drugima će pasti kada ljudsko biće, posebno mlad čovek, bude u stanju iskreno izraziti svoje autentične vrednosti, bez potrebe da prikriva prazninu srca bolesnog zbog neznanja.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: