Patologija straha

patologija stahaSigurno ste puno puta pričali o strahu i o tome se u današnje vreme mnogo priča, ali nije suvišno ponoviti, čovek je bolestan od straha, a najgore posledice te bolesti manifestuju se u novim i gorim oboljenjima koja se svakodnevno pojavljuju.

Strah je strašna kanjdža koja zarobljava misli, osećanja i volju, oduzimajući ljudskom biću svaku mogućnost razboritog delovanja. Životna aktivnost svodi se na odbranu, na bežanje od svega, na odbijanje odgovornosti, izbegavanje definicija, na sakrivanje kako se ne bi privukla pažnja. Turobno i mrarčno danas se najviše ceni, a upravo to su karakteristike straha koji je takođe mračan i turoban,

U takvim okolnostima reaguje se na poseban način – „anti-način“, onaj kojim se suprotstavlja svim stvarima kada one podrazumevaju i najmanje lično angažovanje. Sve je loše jer nedostaci su ti koji se prvi ističu, dok se zbog rastučeg straha gubi svaka prilika prepoznavanja vrlina.

Biti protiv svega je isto kao i ne biti bilo čemu sklon – novi je patološki izraz straha. Jedino što se smatra pozitivnim jeste vlastita dobrobit, vlastiti opstanak, pa makar za njega trebalo uništiti sve ostalo, a upravo je to ono što neposredno sledi. Radi se, očigledno o jednom iskrivljenom obliku egoizma u kojem se „ja“ samopotvrđuje u meri u kojoj odbacuje sve oko sebe. Nastoji se nadvladati zlo koje pogađa svet, i onda se zbog straha, poriče i ocrnjuje, sakrivajući se u isto vreme u krilu nedelovanja.

Čovek mora iskoristiti strah, a s njim i sve njegove posledice. Mora naučiti prepoznati dobro od lošeg, mora braniti svoje ideje i razlikovati ih od njima suprotnih, ali uvek s aktivnom voljom i delovanjem. Ne može se samo tako biti „protiv“, potrebno je, pre svega imati čvrste i autentične ideale da bi se mogli suprotstaviti nečemu. Pre odbacivanja treba prihvatiti. Pre odbacivanja treba poznavati.

Oni koji su protiv svega doći će do toga da se protive svemu što je ljudsko, umesto da cene ljudsko stanje kao neophodan element za stvaranje novog i boljeg sveta koji priželjkujemo. Vrline, kao i svaka lepa biljka, moraju se negovati i gajiti sve dok se ne razviju u potpunosti.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: