Šta je optimizam?

Čovek mora posedovati zdrav optimizam, zato je dobro početi definicijom tog pojma, a takođe i određenjem njegove suprotnosti – pesimizma.

optimizmKaže se da biti optimista ne znači verovati samo u „dobre“ stvari, već u one „bolje“. Ne zadovoljavati se samo onim sto je dovoljno, već tražiti nešto još više: najbolje, savršeno. Optimista u pravom smislu reči je onaj koji smatra da ovaj svet u kome živimo nema mana – budući da potiče od jednog savršenog tvorca koji ga je stvorio i da smo mi ljudi koji živimo u njemu, takođe nenadmašni i jedinstveni.

Biti optimista znači poznavati smisao života, znati da živeti znači rast, razvijati se, slediti cikljuse koji vode prema jednom cilju, znati da život nije slučajan, da ne teče bilo kojim putem i da će ono što mi shvatamo kao „dobro“ na kraju puta odneti pobedu nad lišim.

Pesimističkim misliocima nije važno ono što će se događati sutra. Njih ne zanima to što će sutra dobro nadjačati zlo, ono što je jedino važno jeste danas. A pošto danas imamo patnju i pometnju, tada se ne može biti optimista. Polazeći od ovakvog razmišljanja Voltarie je došao do zaključka kako je optimizam vera slaboumnih.

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: